Meningen med Liker

Kanskje jeg bør satse på en karriere som den nye SoMe-eksperten? For jeg har, som jeg ser når jeg blar meg bakover i arkivet, mange sterke meninger om livet på sosiale medier. I dag f.eks. har jeg reflektert litt på hva en Like kan bety. For du er vel ikke så naiv at du tror at folk bare ser noe du har delt eller skrevet og virkelig likt den, og dermed trykket på tommel-opp-knappen? I så fall må du tro om igjen, for det ligger mange skjulte budskap i dette fenomenet.

Det fins mange grunner til å like ting på Facebook. Jeg har delt det inn i 5 hovedkategorier. Husk at dette er kun en teori, og er på ingen måte vitenskapelig bevist (ennå!).

1. Jeg er hypp på deg-like

Lurer du på hvem eksen holder på med? Du kan jo selvsagt bare spørre direkte, men det er jo mye bedre å gjøre litt sneaky research på egenhånd. Er det ett navn som liker alt han/hun gjør på nett? Da er det garantert noe på gang. Eller det er like før.

2. Sympati-like

Om det er den gamle tanta som nettopp har kava seg baklengs i blinde inn på Facer’n med sine 11 venner, og ved et uhell skriver en lang (og kanskje litt for personlig) julehilsen til en venninne på sin egen vegg, eller den litt rare klassekompisen fra barneskolen som bare legger ut konspirasjonsteorier og “legaliser cannabis i Norge” artikler om hverandre, så kan det faktisk være hyggelig å klemme til med en liten like. Du liker nødvendigvis ikke å røyke pot selv eller føler at den lange skildringen om hennes 6 barnebarn og siste fastlegebesøk til tante Maggie angår deg, men med dette sier du “JEG SER DEG!” og kanskje akkurat det lille klikket med pekefinger’n din har gjort dagen deres litt bedre. En god gjerning, med andre ord.

3. Beundrings-like

Innrøm det, noen folk du er venner med er du litt stolt av å kjenne. Om det er favorittforfatteren din som du møtte på en boklansering og manna deg opp til å “legge til som venn” (og hoppa i taket med glede da de faktisk takket JA), eller om det bare er den kule jenta med det pene smilet og den sinnsykt gode musikksmaken som du møtte på bursdagsfest i helgen… Du vil jo at de skal føle at du deltar, nå som du er en del av livet deres, du også. Her er jeg, liksom! Jeg er helt enig med deg når det gjelder den Brennpunkt-episoden om matproduksjon! Jeg liker også kattunger som ramler baklengs inn i en joggesko! Jeg liker at du sto på langrenn i helgen! Så lik den siste oppdateringen eller det nye profilbildet, så er du garantert innafor. Kanskje de tilogmed husker hva du heter neste gang dere møtes tilfeldig på fest?

4. Imagebyggende-like

Vil du at folk skal synes du er spesielt opptatt av miljøet eller kanskje at du er en skikkelig hardbarka feminist? Da er et lite Like på de riktige statuser, artikler og sider, med på å bygge opp dette imaget. Genialt, ikke sant?

5. Oppriktig-like

Her er det ingen skjulte agendaer eller taktiske spill. Du liker rett og slett det som ble lagt ut. Hurra!

 

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg