Meningen med Liker

Kanskje jeg bør satse på en karriere som den nye SoMe-eksperten? For jeg har, som jeg ser når jeg blar meg bakover i arkivet, mange sterke meninger om livet på sosiale medier. I dag f.eks. har jeg reflektert litt på hva en Like kan bety. For du er vel ikke så naiv at du tror at folk bare ser noe du har delt eller skrevet og virkelig likt den, og dermed trykket på tommel-opp-knappen? I så fall må du tro om igjen, for det ligger mange skjulte budskap i dette fenomenet.

Det fins mange grunner til å like ting på Facebook. Jeg har delt det inn i 5 hovedkategorier. Husk at dette er kun en teori, og er på ingen måte vitenskapelig bevist (ennå!).

1. Jeg er hypp på deg-like

Lurer du på hvem eksen holder på med? Du kan jo selvsagt bare spørre direkte, men det er jo mye bedre å gjøre litt sneaky research på egenhånd. Er det ett navn som liker alt han/hun gjør på nett? Da er det garantert noe på gang. Eller det er like før.

2. Sympati-like

Om det er den gamle tanta som nettopp har kava seg baklengs i blinde inn på Facer’n med sine 11 venner, og ved et uhell skriver en lang (og kanskje litt for personlig) julehilsen til en venninne på sin egen vegg, eller den litt rare klassekompisen fra barneskolen som bare legger ut konspirasjonsteorier og “legaliser cannabis i Norge” artikler om hverandre, så kan det faktisk være hyggelig å klemme til med en liten like. Du liker nødvendigvis ikke å røyke pot selv eller føler at den lange skildringen om hennes 6 barnebarn og siste fastlegebesøk til tante Maggie angår deg, men med dette sier du “JEG SER DEG!” og kanskje akkurat det lille klikket med pekefinger’n din har gjort dagen deres litt bedre. En god gjerning, med andre ord.

3. Beundrings-like

Innrøm det, noen folk du er venner med er du litt stolt av å kjenne. Om det er favorittforfatteren din som du møtte på en boklansering og manna deg opp til å “legge til som venn” (og hoppa i taket med glede da de faktisk takket JA), eller om det bare er den kule jenta med det pene smilet og den sinnsykt gode musikksmaken som du møtte på bursdagsfest i helgen… Du vil jo at de skal føle at du deltar, nå som du er en del av livet deres, du også. Her er jeg, liksom! Jeg er helt enig med deg når det gjelder den Brennpunkt-episoden om matproduksjon! Jeg liker også kattunger som ramler baklengs inn i en joggesko! Jeg liker at du sto på langrenn i helgen! Så lik den siste oppdateringen eller det nye profilbildet, så er du garantert innafor. Kanskje de tilogmed husker hva du heter neste gang dere møtes tilfeldig på fest?

4. Imagebyggende-like

Vil du at folk skal synes du er spesielt opptatt av miljøet eller kanskje at du er en skikkelig hardbarka feminist? Da er et lite Like på de riktige statuser, artikler og sider, med på å bygge opp dette imaget. Genialt, ikke sant?

5. Oppriktig-like

Her er det ingen skjulte agendaer eller taktiske spill. Du liker rett og slett det som ble lagt ut. Hurra!

 

Forspranget

Yes, endelig. Nå er den her. Viktig Høytid Vol. II, også kalt Påske. Jeg har ikke et sekund å miste. Nå som dere drar ut på hytta/fjellet, hjem til familien eller til syden, skal jeg bruke tiden min godt. Dere kan bare sitte der i Kari Traa superullundertøyet deres foran den knitrende peisen, mens dere propper i dere palmeoljemarinerte sjokoladeegg fra Freia, fylt av kvalmende seig krem som dere graver ut med en skitten pekefinger med litt for lang negl.

Jeg skal utnytte dette lille forspranget, mens resten av samfunnet står på pause. Jeg har nøyaktig 6 dager på meg til å komme ovenpå igjen. Planen er slik:

Hver morgen skal jeg trene styrke i 1 time, etterfulgt av 1 time med kondisjonstrening, kanskje løpe litt på mølla eller rundt Sognsvann (kommer litt an på været). Dette er for å få et lite forsprang på #sommerkroppen selvfølgelig. Og så skal jeg gjøre vanndrikking til en ekstremt hyppig vane, få i meg rundt 5 liter om dagen. En liten detox kan man vel kalle det. Alt jeg putter i munnen skal være über-økologisk, altså ikke bare litt økologisk, men så sunt at du blir nesten 3 år yngre bare av å se på den lille agurkskiven som hviler fredelig på knekkebrødet. Så kan alle de taperne som legger ut bilder av overfylte påskeegg bare gå og legge seg egentlig, du er en godt voksen person, spis marsipan og smågodt når du vil for faen, og ikke la en godt markedsført høytid tvinge deg til å gjøre ting fordi du føler at du må for å bli godtatt av samfunnet. Jesus. (Pun intended!)

Så skal jeg gå på visning og finne de fineste leilighetene i Oslo by, der jeg kan vinne budrunden i fred og ro uten noe konkurranse, mens dere stropper på dere skiene og pakker enda flere kalorier i form av Kvikk lunsj og kakao inn i Fjellräven-sekkene, før dere kaster dere i en klynge foran iPhonen og tar 14 selfies med solbriller på. Ut på tur, aldri sur!

Mens dere om kveldene samler dere for å løse påskenøttene på TV, ja, da skal jeg begynne å skrive på den romanen jeg har planlagt det siste halvåret. Den er så å si ferdig, i hodet mitt vel å merke, må bare få den ut på skjermen. Når den er ferdig nedtastet, dvs. kanskje rundt kl 13 på Påskeaften, da skal jeg endelig designe nye visittkort. Må smi mens jernet er varmt, vet du. Ny hjemmeside, nytt image. Skal også lage meg en fet ny logo. Uke 15 skal starte med et brak, det skal jeg love deg.

Så, når alle de 16 familiemedlemmene dine samles rundt middagsbordet for å spise lammestek eller hva det nå er dere spiser, dere med store, happy og ukompliserte kjernefamilier, da tenker jeg at jeg skriver et par blogginnlegg om Tinder og utfordringene singellivet i storbyen byr på. Få ut frustrasjonen, vet du. Det er jo da man er mest kreativ!

Men nå må jeg nesten avslutte, butikkene stenger visstnok når man minst venter det i disse dager, og jeg må jo rekke å kjøpe inn rikelige mengder med proviant til den tilsynelatende mest produktive uken min i hele år.

God påske da, dere. Kos dere gløgg i hjel!